De ce sa alegi un acoperis verde pentru casa sau cladirea de birou?
Daca te intrebi de ce sa alegi un acoperis verde in locul unui acoperis standard realizat din tabla, tigla sau zinc, raspunsul este simplu. Astazi, traim Intr-o lume in care aglomeratia urbana si poluarea fac parte din viata noastra cotidiana.
Emisiile de carbon, gazele de sera, noxele masinilor cat si diminuarea stratului de ozon nu mai sunt doar stiri senzationale ci fac parte din realitatea cu care ne confruntam zi de zi. Un acoperis verde nu este un moft scump, ci usor usor se transforma intr-o necesitate.
Desi in Romania acest fenomen abia prinde aripi, aceste tipuri de sisteme de acoperisuri verzi au fost implementate de zeci de ani in tari din Vestul Europei si de mii de ani dealungul istoriei fiind un etalon in orasele aglomerate si suprapopulate al respectului fata de natura, ecologie si frumos. Prin alegerea unui acoperis verde vei putea aduce natura mai aproape de tine, de familia ta cat si de casa ta sau de locul in care lucrezi.
Acoperisurile verzi iti pot oferi o oaza de liniste si un aer curat, de calitate si pot contribui dramatic la ecologizarea si protejarea mediului inconjurator. Totodata, acoperisurile verzi te pot ajuta astazi la economisirea energiei prin diminuarea cu pana la 25% a consumului energetic necesar pentru incalzirea si racirea cladirii, indiferent de destinatia acesteia. Mai jos vei putea vedea cateva din avantajele pe care un sistem de acoperis verde le ofera, ce te va putea ajuta sa iei o decizie informata atunci cand vine vorba de proiectarea, instalarea si montajul unui acoperis verde.
Care sunt avantajele instalarii unui acoperis verde?
Un acoperis verde sau o terasa verde este un sistem de acoperire destinat cladirilor rezidentiale, industriale sau de birouri ce poate sustine cresterea vegetatiei indiferent de forma acesteia (flori, plante, arbusti, gazon chiar si la sustinerea agriculturii urbane prin plantarea legumelor si a fructelor de mici dimensiuni). Acoperisurile verzi ajuta totodata la transformarea spatiului necirculabil sau circulabil intr-un mediu ecologic, potrivit pentru sustinerea habitatului cat si a biodiversitatii faunei salbatice locale.
Acoperisul verde este de fapt, un sistem compus din straturi multiple de materiale organice si anorganice special concepute ce indeplinesc roluri individuale in protectia cladirii pe care este montat. Fiecare strat ajuta acoperisul verde la hidroizolatia si termoizolatia cladirii cat si la absorbtia apei de ploaie si la distribuia eficienta a acesteia prin sistemul de drenaj si irigare cat si la preventia infiltratiilor radacinilor vegetatiei in hidroizolatia cladirii.
Mai mult de atat, un acoperis verde aduce un plus considerabil in reducerea prafului ce se regaseste in mediul urban si ajuta la reducerea poluarii fonice, crescand confortul si starea de spirit a tuturor locatarilor sau al beneficiarilor acestuia, infrumusetand si ridicand valoarea de piata a cladirii pe care este amplasat.
In plus, un alt avantaj major al unui acoperis verde este efortul mic la intretinere, vegetatia fiind rezistenta la intemperii si anotimpuri, protejand astfel membrana hidroizolatiei de expunerea la razele solare (UV), marind ciclul de viata al acesteia. Plantele si arbustii existenti pe un acoperis verde pot oferi un loc unde te poti retrage la umbra si pot produce o cantitate considerabila de oxigen in jurul cladirii prin procesul de evapotranspiratie reducand considerabil temperatura in perioadele calduroase ale verii.
Din ce este compus un acoperis verde?
In functie de complexitatea tipului de vegetatie ce urmeaza a fi plantata pe acoperisul sau terasa verde a cladirii straturile si substraturile terasei pot fi diferite, dar de regula ele sunt compuse din:
- Panouri de lemn pentru acoperirea terasei de beton
- Membrana hidroizolatie EPDM Firestone RubberGard potrivita pentru acoperis verde
- Strat de termoizolatie, acolo unde este cazul
- Material geotextil necesar pentru protectia hidroizolatiei si termoizolatiei
- Bariera impotriva infiltrarii radacinilor
- Plasa de filtrare a impuritatilor
- Sistem de scurgere ce retine apa pentru plante si distribuie apa in exces catre scurgerile pluviale
- Material de protectie sistem drenaj
- Substrat pamant sau compost natural
- Stratul dorit de vegetatie
Ce presupune hidroizolarea unui acoperis verde?
Pentru realizarea unei hidroizolatii eficiente a acoperisului verde este necesara utilizarea unei hidroizolatii cu grad mare de protectie atat pentru elementele structurale ale cladirii cat si pentru placa terasei acesteia.
In cadrul companiei noastre, utilizam membrana EPDM Firestone RubberGard ca punct de referinta in hidroizolatiile acoperisurilor verzi pentru realizarea tuturor proiectelor ce necesita astfel de sisteme instalate.
Va stam la dispozitie cu servicii complete de instalare si montaj al tuturor straturilor ce compun ansamblul si realizarea unui acoperis terasa verde, indiferent de complexitatea proiectului.
Cate tipuri de acoperis verde exista? Ce tip mi se potriveste?
Atunci cand ai luat o decizie asupra instalarii si montarii unui acoperis verde trebuie sa tii cont de cateva elemente importante. Tipurile acoperisurilor verzi sunt dictate in functie de:
1. Complexitatea vegetatiei
2. Inclinarea suprafetei
Tipuri de acoperisuri verzi in functie de complexitatea vegetatiei
a. Acoperis verde extensiv
Acoperisurile verzi extensive necesita de regula o ingrijire minimala si un consum de apa redus, avand o greutate ce variaza intre 60 – 150 kg/mp si un strat de pamant ce suporta plantarea vegetatiei usoare precum gazon sau plante si flori de dimensiuni reduse, ce nu au radacini extinse.
Acoperisurile verzi extensive au un cost redus deoarece complexitatea vegetatiei nu necesita utilizarea unui numar mare de materiale la montaj, nefiind necesara utilizarea sistemelor de drenaj sau a sistemelor de irigatii.
b. Acoperis verde intensiv
Acoperisurile verzi intensive necesita o ingrijire suplimentara, constanta si necesita atentie sporita, avand o greutate ce poate depasi cu usurinta 300 kg/mp si necesita un strat de pamant ce poate depasi 15 cm, ce are capabilitatea de a suporta plantarea unei vegetatii similare cu cea gasita in gradinile urbane (legume, ierburi aromatice, arbusti sau flori si plante de mari dimensiuni).
Costurile unui acoperis verde intensiv pot creste, in functie de materialele utilizate la montaj.
Tipuri de acoperisuri verzi in functie de inclinarea suprafetei pe care sunt montate
a. Acoperis verde montat pe suprafata plana
Acoperisurile verzi montate pe suprafete plane au o inclinatie de maximum 5 grade si un grad de retentie al apei ridicat comparativ cu cele inclinate.
Acest tip de acoperis este usor de montat comparativ cu cele inclinate si nu necesita eforturi speciale din partea arhitectilor si a constructorului, fiind necesara doar calcularea corecta a indicilor de greutate admisa pe mp.
b. Acoperis verde montat pe suprafata inclinata
Acoperisurile verzi montate pe suprafete inclinate pot avea o inclinatie normala cuprinsa intre 5 si 15 grade, iar pentru cele cu inclinatie abrupta pot ajunge pana la 45 de grade.
Acoperisurile inclinate retin mult mai putina apa in comparatie cu cele plane, fiind necesara o atentie deosebita asupra ponderii umiditatii pe toata suprafata acoperisului cat si o atentie deosebita asupra sarcinilor de greutate suportate.
Aceste detalii pot fi stabilite inca de la inceputul constructiei cladirii, impreuna cu arhitectul si constructorul.
Cat de sigur este un acoperis verde? Nu voi avea infiltratii de apa dupa scurt timp de la instalare?
Miturile conform carora acoperisurile verzi sunt din generatia “ecologistilor” sunt depasite, primele acoperisuri verzi fiind instalate inca de acum cateva secole. De atunci sistemul a fost perfectionat si imbunatatit constant.
“Am auzit de la un prieten ca acoperisul verde poate sa afecteze structura cladirii. Este adevarat?”
O intrebare ce o auzim des din partea celor ce isi doresc un acoperis verde. Ca raspuns la acesta intrebare putem spune atat:
– Orice acoperis ce nu are o hidroizolatie eficienta si produce infiltratii de apa in structura ajunge sa deterioreze structura unei cladiri, in cazul in care aceste scurgeri de apa nu sunt descoperite la timp indiferent ca vorbim de un acoperis verde sau unul standard (tigla sau tabla).
In marea majoritate a cazurilor, instalarea deficitara a sistemului realizata de “experti” poate duce la degradarea sistemului acoperisului cat si utilizarea materialelor de calitate inferioara sau managementul slab al sistemelor de irigatie sau mentenanta sistemului.
Un alt rol ce poate duce la o instalare defectuoasa a sistemului acoperisului verde poate fi data de lipsa unei comunicari eficiente cu arhitectul si constructorul (in cazul in care este o cladire noua) in special asupra sarcinilor de greutate pe structura.
Care este durata de viata a unui acoperis verde?
Un sistem de acoperis verde instalat corespunzator va avea o durata de viata net superioara comparativ cu un acoperis standard, in primul rand deoarece membrana utilizata nu este expusa soarelui si razelor UV. In al doilea rand deoarece membrana EPDM are o durata de viata de ……. ani.
Care sunt costurile unui acoperis verde?
In functie de materialele selectate, de costurile generale cu proiectarea si implementarea structurii de beton a cladirii, costurile unui acoperis verde pot varia intre ……………… lei / euro pe metru patrat si …………. lei / euro pe metru patrat, in functie de necesitati si dorinte.
O gradina completa urbana amplasata pe acoperisul verde al cladirii va avea automat costuri mai ridicate decat un acoperis verde cu gazon sau verdeata, deoarece straturile totale necesare si echipamentele instalate pot avea costuri suplimentare.
Care sunt dezavantajele instalarii unui acoperis verde?
Unul dintre cele mai importante dezavantaje ale unui acoperis verde este costul per ansamblu al sistemului.
La prima vedere, costul unui acoperis verde depaseste considerabil pe cel al unui acoperis realizat din materiale standard precum tabla, tigla sau zinc ce este mult mai ieftin deoarece un acoperis verde va necesita costuri suplimentare la realizarea structurii cladirii, cat si costuri suplimentare la proiectarea acesteia.
In functie de complexitatea acoperisului verde, pot aparea costuri de mentenanta (investitii suplimentare in materiale, echipamente de irigatie, sau echipamente de intretinere).
Un alt aspect foarte important este dat de posibilitatea instalarii defectuoase a membranei hidroizolatiei sau de cresteri necontrolate ale plantelor, arbustilor sau vegetatiei ce compun acoperisul verde.
In cazul unor economii nejustificate la materiale si al unei intretineri deficitare a intregului ansamblu (spre exemplu, permiterea cresterilor necontrolate a radacinilor), pot duce in timp la perforari ale sistemului de hidroizolatii, ce poate atrage necesitatea inlocuirii intregului sistem.
Atunci cand totul este pus la punct in cel mai mic detaliu iar mentenanta acoperisului este realizata periodic, dezavantajele dispar imediat, iar acoperisul verde poate aduce beneficii pe termen lung.
Pornind de la beneficiile de natura personala pana la cele de mediu si la economii reale la facturi de curent si gaz (incalzirea si racirea cladirii), instalarea si montajul unui acoperis verde se poate dovedi a fi o investitie extrem de avantajoasa.
Concluzie:
In functie de bugetul pe care il ai la dispozitie, montajul unui acoperis verde se poate dovedi o investitie extrem de eficienta, placuta si prietenoasa cu mediul inconjurator si poate sa devina coltul favorit atat acasa cat si la birou.
Durabilitatea sa extinsa iti confera linistea de care ai nevoie pe o perioada indelungata de timp, fara sa iti faci griji de inlocuirea constanta a hidroizolatiei si de ce nu, sa iti asigure gura de oxigen de care ai nevoie in viata de zi cu zi. Nimic nu se poate compara cu o cafea bauta dimineata intr-un loc plin de viata sau cu un loc racoros pe timpul caniculei varatice.
Daca vrei sa te bucuri de astfel de momente in viata ta, nu ezita sa ne contactezi. Impreuna putem realiza spatiul la care visezi dintotdeauna!
Iti vom putea pune planurile in aplicare si vom transforma spatiul care era candva un loc anost, intr-unul functional si util.